YVON STRAUSS

President of CND, France

O κος. Yvon Strauss είναι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μπαλέτου και Σύγχρονου Χορού και Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Χορού της Γαλλίας, η οποία δημιουργήθηκε πριν από 39 χρόνια.  Σπούδασε στην Όπερα της Μασσαλίας ( L’ Opéra de Marseille) και η αγάπη του για το Χορό έγινε αμέσως αντιληπτή από την οικογένειά του, η οποία τον στήριξε πολύ χωρίς να έχει κάποια σχέση με το Μπαλέτου. Ο κος. Strauss κατέχει το υψηλότερο επίπεδο διδασκαλίας Χορού της Γαλλίας Agrégation de danse (Ballet Master).

 

κ. Strauss, πώς δημιουργήθηκε η ανάγκη για την σύσταση της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Μπαλέτου και Σύγχρονου Χορού; Ποιος είναι ο σκοπός της ?

Όλα ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία της Γαλλίας, καθώς εκεί πραγματοποιούνται πολλοί  διαγωνισμοί Χορού εδώ και σαράντα χρόνια. Δημιουργήθηκε έτσι η ανάγκη να συνάψουμε συνεργασίες και με άλλες χώρες και να προσφέρουμε ευκαιρίες στους χορευτές και στους χορογράφους να προβάλουν το έργο τους και να αναπτυχθούν προς μία επαγγελματική καριέρα.

Το πάθος για το Χορό είναι το κοινό νήμα που συνδέει όλους τους Προέδρους των Ομοσπονδιών των χωρών που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η άνθηση των νέων ταλέντων, που είναι πολυάριθμα, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή και να συμβάλουμε κι εμείς στην ανάπτυξη του Πολιτισμού σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.  Ως Εθνικός Πρόεδρος της Γαλλίας, είμαι υπερήφανος που εκπροσωπώ όλες τις περιφέρειες και σίγουρα η επικοινωνία με τις δημόσιες αρχές είναι συνεχής και επίμονη για να υπάρξουν οφέλη για τους νέους χορευτές και δασκάλους.

Γνωρίζουμε ότι η αγάπη σας για την Ελλάδα είναι μεγάλη καθώς διαβάζετε Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και έχετε επισκεφτεί σημαντικές αρχαιολογικές τοποθεσίες. Στην επόμενη επίσκεψή σας τον Μάρτιο θα είστε μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Εθνικού Διαγωνισμού Χορού “ NATIONALS 2019” που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών και θα γνωρίσετε χορευτές και χορογράφους από την Ελλάδα και την Κύπρο. Έχετε κάποιες προσδοκίες για τις εμφανίσεις των χορευτών?

Τον Μάρτιο θα έρθω στην Ελλάδα με μεγάλη ευχαρίστηση και πάθος για 28η φορά! Αγαπώ την Ελλάδα πάρα πολύ και είμαι λάτρης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Έχω επισκεφτεί αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους, ιδιαίτερα τους Δελφούς, όπου νιώθω  αναζωογόνηση -πάντα ελπίζοντας να συναντήσω την «Πυθία». Φυσικά έχω επισκεφτεί το φανταστικό Θέατρο της Επιδαύρου, τον Όλυμπο, τα Μετέωρα, Μυκήνες και πολλά άλλα μέρη.

Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που θα συμμετέχω σαν Κριτής στο Διαγωνισμό της Ελλάδας και σίγουρα δεν έχω καμία προσδοκία παρά μόνο να απολαύσω τους νέους χορευτές. Σε όσους διακριθούν για εξαιρετική εμφάνιση, θα προσφερθεί συμμετοχή σε σημαντικούς διαγωνισμούς της Ευρώπης, όπως το “European Dance Contest” στο Λουξεμβούργο.

Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι είναι σημαντικό για τους χορευτές και τους χορογράφους να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς;

Οι διαγωνισμοί δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί με αρνητικό τρόπο, είναι ευκαιρίες για ανταλλαγές, συναντήσεις και φιλικότητα και να γνωρίσουμε άλλους χορευτές και τεχνικές από διαφορετικά περιβάλλοντα. Καλό θα είναι να συμμετέχουμε όλοι με ανοιχτό μυαλό και χαμόγελο, ακόμα κι εμείς οι κριτές. Είναι πολύ σημαντικό για έναν χορευτή να συμμετέχει, όχι μόνο για να κερδίσει πρώτες θέσεις και βραβεία αλλά και για να καλλιεργηθεί ως καλλιτέχνης.

Ο χορός στη σκηνή μπροστά σε κοινό, είναι μια τελείως διαφορετική εμπειρία από την εκπαίδευση στο στούντιο. Είναι εύκολο να παγιδευτεί κάποιος χορευτής σε έναν “μικρόκοσμο”, ειδικά επειδή βρίσκεται τη μισή ζωή του σε αίθουσα χορού. Όσο περισσότερη εμπειρία αποκτήσει ένας χορευτής στη σκηνή τόσο καλύτερος ερμηνευτής γίνεται επειδή βάζει το 100%. Αυτό είναι ένα τεράστιο μάθημα, σημαντικό για την επαγγελματική σταδιοδρομία χορού και φυσικά για οποιαδήποτε άλλη σταδιοδρομία στη ζωή.

Οι διαγωνισμοί εκθέτουν χορευτές και χορογράφους σε άλλες επιρροές. Αυτή η αλληλεπίδραση με άλλους χορευτές από όλο τον κόσμο δίνει ευκαιρίες για οικοδόμηση φιλίας και επαφών που είναι πολύ σημαντική για τους καλλιτέχνες. Αυτό είναι το πνεύμα που μπορεί να κάνει τους διαγωνισμούς σπουδαίους.

Ποια Μπαλέτα σας αρέσουν περισσότερο και ποιο Θέατρο είναι το αγαπημένο σας?

Τα πολύ αγαπημένα μου Ballets είναι τα εξής: Béjart Ballet Lausanne - Batsheva Dance Company - Malandain Ballet Biarritz – Ballet de L'Opéra de Lyon με τον Έλληνα Director Yourgos Loukos – Ballet de l’Opéra de Paris. Οποιοδήποτε θέατρο είναι αγαπημένο μου, αν είναι ένας τόπος όπου μπορώ να θαυμάσω ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές που πετυχαίνουν υπέροχο χορό.

ETHICAL TRAVEL & EDUCATION

projects empowering youths

© 2020 by Nationals Πανελλήνιος Διαγωνισμός Κλασικού & Σύγχρονου Χορού

'Οροι και Προϋποθέσεις

Μεγάλοι Χορηγοί

Kapola.jpg

Με την υποστήριξη